Zakładowy Fundusz Świadczeń Socjalnych (ZFŚS) to narzędzie, które może przynieść wiele korzyści zarówno pracownikom, jak i pracodawcom. Ale jak właściwie założyć taki fundusz? Które firmy powinny to zrobić, jakie obowiązki się z tym wiążą i jakie dokumenty są niezbędne? Co można finansować ze środków ZFŚS, a czego nie wolno? Odpowiedzi na te i inne pytania przynosi webinar HR on Air, prowadzony przez Jakuba Sito, którego gośćmi były Izabella Woźnicka, adwokat i wspólnik kancelarii WP Law, oraz Aleksandra Paciorkiewicz, doradca podatkowy WP Law.
Wkrótce będą wakacje. Od wprowadzenia dyrektywy Work-Life Balance minął już ponad rok. Co łączy te dwa fakty z kalendarza? Po pierwsze, to doskonały pretekst, żeby porozmawiać o równowadze między życiem prywatnym a zawodowym, zwłaszcza w kontekście logistycznych komplikacji dla pracujących rodziców. Po drugie, to świetna okazja, żeby zastanowić się, jak stworzyć całościowy plan działań zorientowanych na wellbeing pracownika.
21 maja obchodzimy Dzień Różnorodności. Cały miesiąc poświęcony jest temu zagadnieniu, dlatego przygotowaliśmy aż 12 pomysłów na celebrację tego wyjątkowego wydarzenia. Można skorzystać z nich zarówno w maju, jak i przez cały rok.
Czy liderzy w Twojej organizacji czują się wypaleni? Niemal 60% liderów deklaruje, że ma wszystkiego dość, co sprawia, że są skłonni do szybkiej zmiany pracy. Takie wnioski płyną z badania „Potrzeby liderów 2024”, zrealizowanego przez IRCenter na zlecenie Pluxee Polska. Badanie rzuca światło na problem, który do tej pory nie był bardzo widoczny: dobrostan osób na stanowiskach kierowniczych. Ciężar odpowiedzialności za zespół, jak się okazuje, często odbywa się kosztem ich własnego zdrowia psychicznego. Jak więc organizacje mogą stawić czoła temu zjawisku? To tylko jedno z pytań, które pojawiło się podczas webinaru HR on Air, prowadzonego przez Jakuba Sito. Jego gośćmi byli: Katarzyna Turska, dyrektorka HR w Pluxee Polska, oraz Dorota Peretiatkowicz, prezeska IRCenter.
Pracodawcy mogą na wiele sposobów motywować, doceniać i nagradzać pracowników, czy też dbać o to, aby ich zadowolenie z realizacji obowiązków zawodowych ciągle utrzymywało się na wysokim poziomie. Pozytywny wpływ na wizerunek firmy oraz jej kulturę organizacyjną ma racjonalnie ukształtowana polityka benefitowa. Jednym z najpopularniejszych narzędzi, które wykorzystuje się w jej ramach, są bony dla pracowników. Już teraz sprawdź, z jakich źródeł mogą pochodzić środki finansowe przeznaczone na zakup takich atrakcyjnych dodatków do wynagrodzenia.
Powoli opadają emocje związane z wejściem w nowy rok i wpadamy w rutynę. To dobry moment na sprawdzenie pulsu HR – tego, co działa w zakresie trendów i strategii.
Pracownicy chcą być doceniani, a liderzy coraz częściej zdają sobie sprawę z tego, że ich zespoły tego potrzebują. Dlaczego w takim razie menedżerowie nadal borykają się z takimi problemami, jak brak motywacji czy małe zaangażowanie pracowników? Problemem może być brak narzędzi i sposobów – bo co to właściwie znaczy „dbać o zespół”?
Dobry lider to ten, który przewodzi innym, ale także dba o swój zespół – jest uważny na potrzeby jego członków, szybko zauważa, gdy dzieje się coś niepokojącego. To ważna, ale obciążająca praca. Lider, który chce dbać o innych, powinien w pierwszej kolejności zadbać o siebie: swoje zasoby energii, rozwój osobisty i szeroko pojęty dobrostan. To umiejętność, której warto się uczyć nie tylko z myślą o sobie, ale także o swoim zespole!
Aż 75% liderów kierujących mniejszymi zespołami deklaruje, że odczuwa wypalenie zawodowe, wynika z badania IRCenter „Potrzeby liderów 2024”. To nie jest stan, który musimy przyjmować jako oczywisty – bo choć zarządzanie zespołem nieuchronnie wiąże się ze stresem, to nie musi prowadzić do tak poważnych skutków. Jak może zadbać o siebie lider i co może zrobić sama organizacja, by nie doszło do wypalenia?
Jak ugryźć kwestię dofinansowania posiłków, tak aby proces onboardingu świadczenia okazał się lekkostrawny, a zatrudniony syty i pracodawca cały? Zapraszamy do lektury naszego przewodnika zawierającego praktyczne porady, dzięki którym operacja „Benefit żywieniowy” zakończy się sukcesem.
Ludzie są najbardziej wartościowym zasobem każdej organizacji – zarówno małej rodzinnej firmy, jak i dużej międzynarodowej korporacji. Dlatego tak ważne dla funkcjonowania przedsiębiorstwa jest realizowanie adekwatnego do zapotrzebowania systemu motywowania, stanowiącego wyraz sprawnego oraz rozsądnego zarządzania.
Jego główną właściwością musi być umiejętne łączenie indywidualnych potrzeb jednostek z misją firmy, a więc wzajemna zbieżność interesów. Celem takiego systemu staje się zachęcanie do podejmowania aktywności uznawanych za korzystne, przy jednoczesnym nakłanianiu do unikania zachowań, które z punktu widzenia całego zespołu są niewłaściwe. To odnalezienie metod pokazujących, jak motywować pracowników do efektywnej pracy. System motywacji pracowniczej musi być starannie zaplanowany, konsekwentny i długotrwały. Powinna cechować go proporcjonalność w przyznawaniu świadczeń; konieczne jest znalezienie „złotego środka” – zarówno wyolbrzymianie zasług, jak również ich niedocenianie nie stanowi dobrej drogi.
Bez odpowiednio zmotywowanych pracowników Twoja firma nie ma szans na sukces! Jeśli osoby, które zatrudniasz, przychodzą do pracy z entuzjazmem, wykonują swoje obowiązki z zapałem i czują się odpowiednio zmotywowane, od sukcesu dzieli Cię naprawdę niewiele. Jak więc osiągnąć taki efekt? Zacznijmy od podstaw.
Aż 70% pracowników wymienia benefity jako czynnik wpływający na zaangażowanie w pracę – wynika z badania „Potrzeby pracowników 2023”. Trudna sytuacja rynkowa dodała nową zmienną do oczekiwań i preferencji w zakresie świadczeń pozapłacowych, które stanowią nie tylko dodatek do pensji, ale mogą stać się formą rekompensaty w sytuacji, gdy pracodawca nie jest w stanie udzielić podwyżki. I wbrew powszechnemu przekonaniu o pokoleniowych różnicach przedstawiciele różnych generacji są zgodni w odpowiedzi, który benefit jest najbardziej pożądany.
Co łączy wskaźniki KPI i dietę? Z pozoru niewiele, jednak badania dowodzą istnienia silnej korelacji między nawykami żywieniowymi i wydajnością – według danych WHO regularne i zbilansowane posiłki podnoszą produktywność o 20%, natomiast uczeni z organizacji Health Enhancement Research Organization (HERO) dowodzą, że o 25%*. W skali tygodnia to jakby jeden dodatkowy dzień roboczy!
Oczekiwania pracowników wobec pracodawcy oraz oferowanych benefitów ewoluują wraz z przemianami społecznymi i gospodarczymi. Różnice pokoleniowe odgrywają kluczową rolę w definiowaniu tych oczekiwań, a te z kolei wpływają na sposób funkcjonowania firm. Warto zastanowić się nad tym, jakie są główne tendencje i jakie wyzwania stoją przed pracodawcami w związku z różnicami pokoleniowymi.